OCT Scan Header
OCT-Scan

OCT wordt onder meer in de oog gebruikt om het NETVLIES te onderzoeken.

Over OCT-Scan

Resoluties van 10 µm zijn haalbaar, waarmee deze techniek kleinere details zichtbaar maakt dan echografie of MRI De RESOLUTIE is vergelijkbaar met die van een MICROSCOOP.

De methode kan beschouwd worden als een optisch equivalent van de echografie. De weerkaatste lichtgolven worden gebruikt om een dwarsdoorsnede van het weefsel te reconstrueren. De methode is non invasief, dat wil zeggen dat er geen enkel materiaal of gereedschap in het lichaam wordt gebracht; er wordt dan ook geen incisie gemaakt.

De enige voorbereiding bestaat uit het toedienen van pupilverwijdende druppels.

Fundusfoto

Met ‘fundus’ wordt de achterzijde in uw oog bedoeld, oftewel het netvlies.
Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden en daarom wordt een fundusfoto gebruikt om de huidige conditie van uw netvlies vast te leggen. Zo kunnen onder andere uw bloedvaatjes in het oog worden beoordeeld. Handig bij diabetische retinopathie, of bij een naevus (moedervlek).

Cornea Topografie

Cornea Topografie is het in beeld brengen van de vorm en de parameters van de cornea. 
Deze zijn erg belangrijk bij het aanmeten van alle soorten contactlenzen.

Het oog heeft simpel gesteld gemiddeld 60 dioptrieën nodig om het beeld op het netvlies te projecteren, 40 dioptrieën hiervan worden geleverd door de cornea( het hoornvlies).
Vandaar dat inzicht in de vorm van de cornea zeer belangrijk is bij het realiseren van de afbeeldingskwaliteit van het oog. 

Cornea topografie is ook belangrijk bij het opsporen van afwijkingen aan de cornea zoals keratoconus.

Oogdrukmeting

Zoals het woord al voorspelt gaat het om de oogdruk. in het oog zit klierweefsel dat kamerwater uitscheid. op een andere plaats in het oog wordt dat kamerwater weer afgevoerd. dit proces reguleert  de oogdruk.

als dit systeem verstoord raakt loopt de oogdruk op en zal dit schade veroorzaken aan de oogzenuw en het netvlies.Een vervelend aspect aan de afwijking is dat het primair symptoomloos verloopt.

Langzaam verlaagd het contrast van het netvlies en ontstaan er afwijkingen aan het gezichtsveld.  De schade die daardoor ontstaat is erg verraderlijk en blijvend.

Mede doormiddel van onze geavanceerde oct aparatuur zijn wij in staat vroeg tijdig het ontstaan van glaucoom te detecteren.

Meer weten over andere
oogonderzoeken?